Management de Riscuri
Evaluare cantitativa si calitativa a Riscurilor. Planuri de raspuns la Risc. Profilul de Risc al Organizatiei.

Conform standardului ISO 31000, fiecare entitate publică are obligaţia de a analiza sistematic, cel puţin o dată pe an, riscurile legate de desfăşurarea activităţilor sale, să elaboreze planuri corespunzătoare în direcţia limitării posibilelor consecinţe ale acestor riscuri şi să numească responsabili pentru aplicarea planurilor respective.
Compania Softertain SRL va pune la dispozitie o solutie de Risc Organizational venind in intampinarea nevoii institutiilor publice, dar si a celor private de a-si pune la punct un sistem riguros de management al riscurilor. Astfel implementarea unui sistem complet de Management al Riscurilor va poate asigura urmatoarele:
- fundamentarea programelor de investiţii şi achiziţii ale organizaţiei, prin generarea de liste de probleme/riscuri ce necesită rezolvare prioritară.
- dezvoltarea unui sistem de management permanent al riscurilor care va influența pozitiv stilul de management general al instituției, trecând de la corecţie la prevenţie.
- creşterea capacităţii de adaptare la modificările şi provocările din viitor, sistemul de management al riscurilor fiind un instrument de control al incertitudinilor, iar pe baza experienței în tratare, un instrument de predicție.
- conştientizarea riscurilor şi o mai bună capacitate de răspuns la risc.
- cunoaşterea și evaluarea cauzelor reale ale problemelor organizației și prin extensie, ale comunităţii.
- concentrarea eforturilor pe riscurile iminente şi problemele urgente.
- facilitează realizarea eficientă şi eficace a obiectivelor organizaţiei.
- condiţiile de bază pentru un control intern sănătos.
Solutia de Mobius Management de Riscuri dispune de urmatoarele functionalitati:
- Managementul de continut: permite adaugarea sau modificarea de continut
- Sablonul de risc: liste predefinite care contin potentialele riscuri. Sabloanele existente includ riscurile de afaceri, riscurile IT, riscurile de la locurile de munca, riscurile clinice, riscurile guvernului local, riscurile bancare, producerea dezastrelor sau infrastructura critica.
- Evaluarea cantitativa a riscurilor – estimarea probabilitatii si a severitatii, precum si ierarhizarea riscurilor pe nivel de risc
- Indicatorii principali de risc: permite utilizarea indicatorilor principali, externi si interni.
- Managementul riscurilor – posibilitatea de a stabili actiuni preventive, precum si actiuni corrective la declansarea riscurilor.
- Managementul notificarilor: este creat pentru alertarea automata a persoanelor responsabile de managementul riscurilor privind declansarea acestora, precum si intrarea in actiune a planurilor de raspuns la risc
- Securitatea bazata pe roluri: securitatea bazata pe roluri atribuie grupurilor de utilizatori informatii specifice riscurilor pe care doar utilizatorii le pot vedea, riscuri ce sunt relevante sarcinilor fiecarui utilizator.
- Managementul Comunicarii: asista la sincronizarea cu sistemul de fluxuri, astfel asigurand comunicarea si distributia informatiei si sarcinilor in managementul riscului.
- Managementul fluxului de lucru: permite gestiunea fluxurilor definite, crearea si gestionarea de fluxuri ad-hoc si a notificarilor conexe cu acestea.